İmplant Tedavisi
İmplant TedavisiHakkında

İmplant uygulaması genellikle iki aşamada gerçekleştirilir. Daha ileri cerrahi uygulama gerektirmeyen, standart bir implant uygulaması için ilk aşamada implant yerleştirilecek bölgeye lokal anestezi yapılarak bölgenin anestezisi sağlandıktan sonra dişeti dikkatlice kaldırılır. Daha önceden belirlenmiş olan kemik kalınlığı ve yüksekliğine uygun olarak implant için kemikte yer hazırlanarak yerleştirilir. İmplant uygulamasının ikinci aşamasında, implantın kemik ile bütünleşmesi için kemiğin durumuna ve uygulanan çeneye göre belli bir süre beklendikten sonra üzeri kapalı olan implantın üzeri açılarak dişi taklit eden kısım yerleştirilir ve protez işlemlerine başlanır.

İlerleyen yeme içme kültürüyle birlikte çok tuzlu, şekerli ya da fazlasıyla asitli maddeler hayatımıza daha çok girmiştir. Bunların fazla tüketilmesi, hazır yemeğin çok fazla tercih edilmesi gibi durumlar da en az genetik ve sonradan oluşan problemler kadar dişleri etkilemektedir. Çok fazla zararlı madde ve yiyecek tüketmek ile oluşan diş çürükleri zamanla dişleri kullanılamaz hale getirebilir. Artan çürüklerle başa çıkmak eğer başlangıçta önlem alınmadıysa ilerleyen dönemlerde zorlaşabilir. 

Derin ve dişi kullanılamayacak duruma getiren çürükler haricinde kaza ya da hamilelik döneminde de diş kayıpları yaşanabilir. Diş kaybı yaşayan kişiler ise kendilerini özgüvensiz hissedebilir ve bu durum hem konuşmayı hem de kolaylıkla yemek yemeyi engelleyebilir. Bu gibi durumlarla mücadele etmek adına diş hekimliği ortak bir çalışma ile implant tedavisini geliştirmiştir. Günümüzde milyonlarca kişiye umut olan ve yaptıranların sayısı her geçen gün artan implant tedavisi ile artık daha özgüvenli kişilikler oluşması mümkündür.

İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant uygulaması ya da tedavisi, çene kemiği tedavisi olarak da isimlendirilmektedir. Bu ismi, çene kemiğinin içine bir çeşit titanyum ya da zirkonyum maddesinden yapılan vida yerleştirildiği için almıştır. Pek çok diş tedavisi arasında en uygun ve avantajlı tedavi şeklidir. Bunun sebebi ise tedavi altındaki diş haricinde hiçbir dişin etkilenmemesidir. Diğer tedavilerde ise etkilenme durumu söz konusudur.

İmplant tedavisi, eksik dişler için yapılan bir tedavidir. Çiğneme ve konuşma faaliyetlerini etkileyen ya da estetik bir gülüş yaratmayan eksik dişlerin yerine implant ve üzerine diş takılması işidir. Dişin kırılması, düşmesi ya da kullanılamayacak kadar çürümesi durumunda bu tedavi uygulanır. Ömür boyu kullanılabilecek materyal ve dişlerdir.

İmplant Tedavi Aşamaları

İmplant tedavisi yaptıracak kişiler özellikle tedavinin aşamaları hakkında bilgi almak isterler. Bu aşamalar çeşitli olmasına rağmen kısa sürede tamamlanabilirler. İmplantın ne kadar süreceği konusunda etkili olan durumlar ise dişin genel hali ve hastanın başka hastalığa sahip olup olmaması durumudur. 

Tedavi işlemi oldukça kolay olan implanta başlamadan önce hastanın sağlık durumu hakkında bilgi alınır. Ardından röntgen çekilir ve hangi dişin implanta ihtiyacının olduğu belirlenir. Bu aşamalardan sonra tedavi başlar. Gerekli durumlarda hastaya hafif derecede sedasyon verilebilir. Çene kemikleri ve kalan dişlerin ölçüsü alındıktan sonra implant yapılacak olan diş eğer kırıksa kökte kalan diş ve kök temizlenir. Titanyum veya zirkonyum vidanın gireceği yerde herhangi bir diş parçası olmamalıdır.

Kalıntılar temizlendikten sonra dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Ya titanyum/zirkonyum madde diş etine yerleştirilip üzerine geçici bir diş yapıştırılacak ya da vida, kemik içine yerleştirildikten sonra üzeri diş etiyle kaplanacaktır. Her iki durum sonucunda da implant ve çevresi iyileşmeye bırakılır. İyileşme süreci alt çene dişi için 3-4 ay iken üst çene için 5-6 aydır. Fakat hastanın şeker, tiroid, diyabet, kemik erimesi gibi çeşitli hastalıklarının olması durumunda iyileşme süreci uzayabilir.

Titanyum İmplant ve Zirkonyum İmplant

Dişlerin tedavisinde kullanılan iki çeşit implant vardır. Bunlar titanyum ve zirkonyum implantlardır. Bu maddeler arasında bazı farklar olsa da temelde ikisi de olmayan dişin yerini doldurmak amacıyla kullanılır.

Titanyum implantlar eski moda olarak kabul edilirken zirkonyum implantlar ise yeni moda olarak kabul edilir. Günümüzde pek çok kişi zirkonyumlu tedaviyi tercih etmektedir. Maliyet açısından ise zirkonyumun bir miktar daha pahalı olduğunu fakat arasında çok fazla fark bulunmadığını söylemek yerinde olur. Metal alerjisi olanlarda zirkonyum implantlar genellikle tercih edilir. Öte yandan zirkonyum, özellikle dar çene kemiğine sahip olan kişilerde kullanılır çünkü dayanıklılığı daha fazladır. 

Zirkonyum, doğal diş görünümünde olan beyazlıktadır ve pek çok renk çeşidi vardır. Bu sebeple implant tedavisi dışında diş kaplamada da kullanılır. Fakat titanyumun rengi doğal dişlere göre birkaç ton daha sarı olabilir.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Dental implantların çene ve diş sağlığı açısından pek çok avantajı bulunur. Bunlar:

  • Mükemmel görünüm
  • Konuşma akıcılığı
  • Estetik gülüş
  • Yeme ve çiğneme kolaylığı
  • Doğal diş konforu

gibi avantajlardır. Günümüzde implant tedavisi yaptıranların yarısı yeme ve çiğneme problemlerine çözüm bulmak isterken diğer yarısı da estetik dişler ve estetik gülüş için yaptırmaktadır.

Herkese İmplant Tedavisi Uygulanır Mı?

Günümüzde estetik gülüş ve güçlü diş yapısı isteyen herkes implant tedavisi yaptırmaktadır. Diş eksiklikleri olan herkesin yaptırmayı düşündüğü bu tedavi herkese uygulanamaz. Tedavinin uygulanması için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Çünkü kemik gelişimi tamamlanmış bireylerde sıklıkla tercih edilir. Hastanın implant sürecinde önemli olan çene ve yüz gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Bu sebeple 18 yaş, hekimlerce uygun görülmüştür.

Öte yandan implant tedavisinin başlaması için öncelikle röntgen çekilmesi gerekir. Dişin nasıl bir tedaviye ihtiyacı olduğu film ile anlaşılır. Tedavinin başlayabilmesi için diğer şartlar ise hastanın şeker hastalığı varsa şekerinin düzenli seviyede olması, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa tedaviden önce bu ilacı 3 gün süre ile bırakmış olmasıdır. Tedaviden önce diş hekimi bu konular hakkında hastayla ayrıntılı görüşme yaparak tedavinin seyrine karar verecektir.

İmplant Fiyatları

Tedavi fiyatları farklılık göstermektedir. Farklılıklara sebep olan durumlar ise tedavinin devlet hastanesi, özel hastane ya da özel klinikte mi yapıldığı yoksa implant markaları arasından hangisinin kullanıldığı ile ilgilidir. Günümüzde implant için kullanılan çeşitli markalar vardır ve bunların kaliteleri de değişmektedir. Fakat fiyat ne olursa olsun kaliteli bir ağız içi ve güvenle yemek çiğnemek ve konuşmak için değecektir.

İmplant Sırasında Ağrı

İmplant tedavisi sırasında anestezi iğneleri diş eti üzerine uygulanır. Hastanın durumu ve tedavinin genişliğine göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. Bu sebeple iğnenin etkisi geçene kadar yani tedavi süresince hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez.

İmplant Sonrasında Ağrı

İmplantın kemiğe takılmasının ardından tedavinin büyük kısmı bitmiş olur. Bu aşamadan sonra verilen anestezi maddesi etkisini yitirmeye başlar. Bununla birlikte ağız içinde, tedavi edilen diş kök ve çevresinde birtakım ağrılar oluşabilir. İmplant tedavisi olan çoğu kişiye ağrının şiddeti sorulduğunda “diş çekiminden sonra oluşan ağrı” gibi olduğunu ifade etmişlerdir. Bu sebeple denilebilir ki tedavi sırasındaki ve sonrasındaki ağrılardan korkarak tedaviyi aksatmak gerekmez. 

Tedavi sonrasındaki ağrı ile başa çıkmak için diş hekiminin önerdiği ağrı kesici kullanılabilir. İlk birkaç gün zaman zaman ağrı yaşanabilir. Bunun olmasına engel olmak adına sert yiyeceklerden bir süre uzak durmak, sakız çiğnememek, sıcak ve soğuk içecekler içmemek gerekir.

Dumlupınar Çocuk Randevu Al