Kanal Tedavisi
Kanal TedavisiHakkında

Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir.Kanal tedavisi işlemi esnasında sinir ve diş özü (pulpa) alınır. Sinir odası temizlenerek doldurulur. Ağrıyan diş uzun süre ihmal edildiğinde hem çevre dokulara enfeksiyon yayılır, hem de diş kaybedilebilir.

Derin çürükler ve iltihaplanmalar sonucunda dişlerin kullanılamaz hale gelip çekilmesi durumu, gelişen teknolojiyle birlikte geçmişte kalmış bir işlemdir. Diş hekimliği ve diş tedavilerinde kullanılan ileri teknoloji ve tedavi uygulamaları sayesinde artık dişler temizlenip eski hallerine kavuşturulabilmektedir. Kanal tedavisi, bu tür tedavilerin başında gelmektedir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişte oluşan enflamasyon ya da enfeksiyonun pulpa denilen dişin iç tabakasına doğru ilerlemesi durumunda diş kanalının barındırdığı zararlı maddeler temizlenir. Dişin merkezindeki yani pulpadaki sinirlerin hasar görmesi bile artık dişlerin kullanılamaz hale gelmesi için yeterli değildir. Bu da yeni tedavilerin bir sonucudur.

Tedavide kullanılan ileri teknolojiler sayesinde dişteki boşluklar doldurulur ve dişin asıl işlevlerini tekrardan yerine getirmesine olanak sağlanır. Kanal tedavisine kısaca dişi onarıp kurtarmak işlemi de denilebilir.

Kanal tedavisi, her dişe uygulanabilen tedavilerdendir. Küçük azı dişlerinin ya da ön ve arka dişlerin tedaviye ihtiyaç duyması, tedavinin süresini ya da şeklini değiştirmemektedir. Kanal tedavisinin süresini ve yapılışını etkileyen tek nokta dişin ne denli kullanılamaz hale geldiğidir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi dişte bulunan sert kısımlarda artık ağrı yapan, çürümüş ve iltihaplanmış yerlerin çıkarılıp dişteki odaların temizlenmesi işlemidir. Kök içinde bulunan yumuşak doku olan pulpanın ve pulpa içindeki diş sinirlerinin görevi, sıcak ve soğuğu algılamaktır. Bunlar dışında bir işlevi olmayan bu kısımların çıkarılması dişlerde ya da ağız içinde büyük bir kayıp yaratmayacağı için kanal tedavisi ve tedaviden sonra güçlük yaşanmamaktadır. 

Kanal tedavisinin yapılmaması durumunda sorunlu olan dişin oluşan apseler sonucunda kullanılamaması söz konusu olur. Buna mahal vermemek için tek seansta tedavi gerçekleştirilir. Eğer apse yayılmış durumdaysa veya diş kökünde gerçekten büyük hasarlar oluştuysa bu durumda tedavi iki ya da üç senansı bulabilir.

Lokal anestezi ile yapılan tedavi, diş özü ismi de verilen pulpa ve pulpa içindeki sinirler konusunda uzmanlaşmış olan endodontist ya da diş hekimi kimliğine sahip olan kişiler tarafından yapılır. 

Öncelikle dişin, kök kanallarının ve kemiklerin durumunu görmek adına röntgen çekilir. Bu işlemin amacı, kanal yapısı ve diş köklerin formasyonunu görmek amacıyla çalışmaların planlanmasıdır. İltihaplanmanın tam olarak nerede bulunduğu saptandıktan sonra diş çevresindeki bölge, iğne ile uyuşturulur. Bu aşamada anestezi kullanmak dişin canlı olup olmadığına göre değişebilir , zorunlu değildir. Fakat çoğu hekim, hastasının daha rahat şartlarda tedavi olmasını sağlamak amacıyla anesteziyi uygular.

Diş çevresine çeşitli boyutlarda pamuklar yerleştirilerek tedavi süreci başlatılır. Diş içerisine bir kavite açılır. Zararlı bakteriler, çürümüş sinir ve pulpa dokusu çeşitli aletlerle diş içinden alınır. Gerektiği durumlarda, kök ucu daha net görülmesi açısından, dişteki kavite genişletilebilir. Kanal eğeleme denilen bir alet sayesinde genişletme yapılır. İşleme zaman zaman ara verilerek temiz su ile gargara yapılır ki bu da kalıntıları temizlemek içindir.

Eğer diş çürükleri belirlenenden fazla ise bu durumda hekim, açtığı diş kavitesini özel bir ilaçla doldurur ve bir hafta kadar bekleme süresi ister. Bu süre zarfında dişteki enfeksiyon geçecektir. İlacın üzerine bir çeşit dolgu ile kapatılıp kavite içerisine yemek artığı ya da tükürük girmesi engellenecektir. Kanal dolgu kullanımında dikkatli olmak gerekir. Dolgunun kırılmaması için sert yiyecekler yememek veya çiğnememek, çok sıcak ve çok soğuk içecekler içmemek gerekir. 

Fakat enfeksiyon riski teşkil etmiyorsa diş, hemen o anda kapatılıp tedavi sonlandırılır. Kısa sürede biten tedavinin sonuçları da kısa sürede olumlu şekilde ortaya çıkmaktadır. En fazla bir hafta sonunda sert yiyecekler yenebilir ve çok sıcak/soğuk içecekler içilebilir.

Kanal Tedavisi Acıtır Mı?

Kök kanalları üzerinde oluşan çürükler ve iltihaplanmalar, tedavi edilmemesi durumunda acı verici olur. Fakat tedavi esnasında, diş içi delinip açıldığında artık sinirler çoktan ölmüş durumdadır. Ölü sinirler üzerinde ve çevresinde yapılan işlemler de hiçbir şekilde ağrı yapmamaktadır. Bu nedenle de bazı diş hekimleri tedavi esnasında anestezi uygulaması yapmazlar.

Fakat anestezi iğnesi uygulanırken bir miktar ağrı hissedilebilir. Bu acı ise en fazla otuz saniye sürecek bir acıdır. Tedavinin acısından korkup tedavi olmamak durumu söz konusu ise korku yaşamamak gerekir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu sorusu diş ağrısı çeken pek çok kişinin kafasını kurcalayan sorulardan biridir. Sırf bu sebepten dolayı tedaviden vazgeçenler bile olmaktadır. Fakat tedavi sonrasındaki ağrı, büyütülecek derecede değildir.

Kanal tedavisi sonrasında diş ve çevresinde ağrı, yemek yiyememe gibi durumlar söz konusu olabilir. Fakat bu ağrı en fazla iki gün sürer. Bu sebeple iki gün boyunca sert yiyecekler çiğnememek ve çok sıcak ya da çok soğuk içecekler içmemek gerekir. Bu süreden sonra tedavi gören diş, sağlıklı günlerine dönecektir.

Kanal tedavisi olan dişe ilk günler özen göstermek, fırçalama esnasında yumuşak davranmak ve diş ipi kullanırken dikkatli olmak gerekir. Özellikle ön dişlerde yapılan kanal tedavileri sonrasında daha fazla dikkatli olmak gerekir.

Yazar Profili
Yazar Adı:
Büşra Şaylığ
İletişim Bilgisi:
0 552 588 24 92
Son Güncellenme Tarihi: 10.05.2024
Dumlupınar Çocuk Randevu Al