Sedasyon (Genel Anestezi) İle Diş Tedavisi
Sedasyon (Genel Anestezi) İle Diş TedavisiHakkında

2-13 yaş grubu hastalarımızda hakim-hasta ilişkisi zorlandığı durumlarda hastaların uyutularak ameliyathane ortamında gereken diş tedavilerinin yapılması işlemidir.

Anestezi nedir? Vücudun bir bölümündeki veya kişinin tüm vücudundaki duyarlılığın cerrahi bir müdahale amacıyla anestezi yoluyla yapay baskılanmasıdır. Kişi sıcağa ve dokunmaya duyarsızdır. Diş hekimliğinde genel veya lokal anestezi olarak uygulanır.

Sedasyon ve genel anestezi arsındaki fark; Genel olarak, hastaların güvenliğini ve konforunu sağlamak için anestezi uzmanları üç ana tür madde ile çalışırlar:

  • Hastanın bilincini ortadan kaldıran yatıştırıcılar;
  • Ağrı algısını engelleyen analjezikler;
  • İşlemleri kolaylaştıran kas gevşetici maddeler;

Genel anesteziyi hafif sedasyondan etkili bir şekilde ayıran şey, bu unsurların kombinasyonu, dozu ve hastanın belirli bir uyarana verdiği tepkidir.

  • Hafif sedasyon: ilacın neden olduğu ve hastanın konuşma uyarısına tepki verdiği huzur ve sakinlik durumu;
  • Orta derecede sedasyon: ilaçların neden olduğu bilinç depresyonu. Hasta sözlü uyaranlarla veya hafif dokunuşlarla uyanır;
  • Derin sedasyon: İlaçla tetiklenen ve hastanın ağrılı uyaranlarla uyandığı bilinç depresyonu durumu;
  • Genel anestezi: Hastanın ağrılı uyaranlarla uyanmadığı bilinç depresyonu durumu.

Genel Anestezi İle Diş Tedavisi

Lokal anestezi önerilmediğinde genel anestezi kullanılabilir. Anestezik ajan intravenöz olarak verilir veya solunur. Bu durumda anestezi uzmanı ve multidisipliner ekibin bulunması zorunludur. Diş hekimliğinde bu prosedür, hastaneye yatış ve anestezist eşliğinde genel anestezi gerektiren zigomatik implantlar için uygundur. Kişi, lokal anestezinin bileşiminin bir parçası olan ve sadece genel için geçerli olan ürünlere alerjisi olabilir.

Hasta işbirliği yapmayabilir veya işbirliği son derece zor olabilir. Bu tür anestezinin kullanımı için, önemli risk taşıyan tıbbi faktörler analiz edilmelidir. Bu tür koruyucu uygulamalar diş hekimi tarafından yapılmaktadır.

Anestezi için herhangi bir kontrendikasyon var mı? Spesifik durumlar için uygun olan, vazokonstriktörlü veya vazokonstriktörsüz çeşitli anestezi türleri vardır. Örneğin, yüksek veya tedavi edilmemiş tansiyonu, şiddetli kalp hastalığı, kontrolsüz diyabeti, hipertiroidizmi olan hastalar için kullanılacak anestezi tipini ve en uygun olanı belirlemek olan anketlere tabi tutulur. Hasta genel anestezi halindeyken tek seferde tüm hastalıklı dişlerin tedavisinin yapılması gereklidir. 

Bilinçli Sedasyon İle Lokal Anestezi

Bilinçli sedasyon, Bu prosedür, anestezistin eylemi ile diş hekiminin eylemini birleştirerek gerçekleştirilir ve ayakta tedavi prosedürlerinde rahatlık ve anestezik verimlilik sağlar. Burun maskesi ile bir gazın verilmesinden ibarettir. Verilecek gazın dozu bir cihaz ve doktor tarafından kontrol edilir. Azotlu Protoksit veya azot oksit, tatbik edilecek miktara bağlı olarak çeşitli seviyelerde sedasyona izin veren tatlı kokulu bir gazdır. Verilen ilacın etkisiyle hasta işbirlikçi hale gelir.

Lokal anestezi, Kullanılacak anestezi türünün seçimi, uyuşturulacak bölgeye ve müdahalenin süresine bağlıdır. Anestezi, uyuşturulacak farklı alanlara infiltre edilerek yapılır; maksiller ve mandibular. Diş tıbbında, bu tür anestezi en çok implantlarla yapılan tedaviler, diş çekimi veya restorasyonlar için kullanılır.

Hangi hastalar için sedasyon kullanılır?  Diş tedavilerine fobileri olan hastalar, zihinsel engelliler ve psikiyatri hastalarının cerrahi müdahele sırasında, rahatlık ve güvenlik sağlar. 

Diş çürükleri çocukların sadece ağız ve diş sağlığını değil; aynı zamanda genel sağlığını, düzenli beslenmesini, uyku düzenini ve psikolojisini de etkilemektedir. Bu nedenle çocuklarda tedavi edilecek diş çürükleri tespit edildiği ilk andan itibaren en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Ancak diş hekimi korkusu olan veya iletişim kurulamayan çocukların süt dişlerinin tedavisi, dişçi koltuğunda yapabilmek her zaman mümkün olmamaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocuk hastaların tedavisi sırasında ani hareketler yapması yaralanma risklerinide oluşturmaktadır. Böyle durumlarda çocuk diş hekimi tarafından genel anestezi altına alınır.

Genel Anestezi İle Diş Tedavisi Fiyatları

Cerrahi merkezde diş cerrahisi değişkendir, sabit bir fiyat olmadığı için bütçe yapmanız gerekir. Her hastane, diğer işlemlerin yanı sıra anestezi türünün de anestezi uzmanı tarafından ücretlendirildiğini hatırlayarak, hastaneye yatış için bir ücret alır. Bir değerlendirme yapmak için bir randevu alarak bu tür bir prosedür için bir endikasyonunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Dumlupınar Diş Kliniğinde Genel Anestezi

Diş kliniğimiz, en modern prosedürlerle kişisel refahı desteklemektedir. Tedavilerimizle, her bir hastanın tüm hedeflerine ve özelliklerine saygı göstererek, her hastanın görünümünde küresel ve uyumlu bir faydayı teşvik etmek istiyoruz. Kendilerinden memnun olan kişilerin kendilerine daha fazla güven duyduklarına ve bu güvenliği hayatlarının kişisel ve profesyonel alanlarına yansıtabileceklerine inanıyoruz.

Dumlupınar Çocuk Randevu Al