Süt Diş Çekimi
Süt Diş ÇekimiHakkında

Süt dişi kanal tedavisi ile kurtarılamayan durumlarda veya yaşı gelmiş daimi dişe engel olan süt dişlerin çekilerek ağız ortamında alan oluşturmaya yarayan işleme denir.

Süt dişleri kalıcı dişlerden önceki dişlerdir. İlk dişler, süt dişleri veya geçici dişler olarak da bilinen süt dişleri, kalıcı dişler kadar önemlidir. Çocukların konuşmasına ve yiyecekleri çiğnemesine yardımcı olur, ayrıca kalıcı dişlerin büyümesi için çenede bir yer sağlar. İnsanların genellikle doğumdan itibaren çenelerinde 20 süt dişi vardır ve bunlar çocukluk döneminde ağızlarında çıkmaya ve görünür hale gelmeye başlar. Bebek dişleri genellikle çocuk, altı yaşındayken kalıcı dişlerle değiştirilir.

Süt Dişi Zaten Düşmeyecek Mi Tedaviye Gerek Var Mı?

Süt dişleri, kalıcı dişler kadar etkili bir şekilde işlev görebilir, ancak aynı zamanda işlevsel sorunlara da neden olabilirler. Tutulan diş diğer dişlerle iyi hizalanmadığında temizlenmesi daha zordur ve bu da çürükler ve periodontal hastalıklar geliştirebilir. Çarpık diş ağzın önündeyse hoş olmayan bir estetik etkiye sahip olabilir. Ek olarak, zayıf hizalanmış bir bebek dişi, diğer dişlerin ağıza yerleştirilmesini etkileyerek daha çapraşık dişlere ve diğer yanlış hizalama sorunlarına neden olur.

Bir ortodontist, düşmemiş bir bebek dişinin dışarıda bırakılıp bırakılmayacağını veya tedavi gerekip gerekmediğini söyleyebilecektir. İyi hizalanmış bir diş, ağızda doku ve kemik yapısını korur. Bir hasta, düşmemiş bir diş nedeniyle diş problemlerinden muzdaripse, bir ortodontist veya çene ortopedisti yüz büyümesine rehberlik edebilir veya bir dişi çekebilir ve hatta bir protez kullanımıyla ilişkilendirilebilir. Diş implantları, küçük veya hatalı biçimlendirilmiş çekilmiş bir dişi değiştirmek için bir seçenek olabilir.

Hiç düşmeyen bebek diş onlarca yıl sorunsuz, bazen kişi farkına bile varmadan ağızda kalabilir. Öte yandan süt dişlerinin bakımı bazen ciddi fonksiyonel sorunlara neden olabilir. Kalıcı dişin olması gereken yerde bir bebek dişiniz varsa diş hekiminizle konuşun ve bu şekilde herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenin.

Süt Dişi Ne Zaman Çekilmelidir?

Geçici bir dişin çekilmesinin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğini belirlemek için, okluzyon, çenelerin gelişimi, dişlerin boyutu, kök miktarı, etkilenen dişlerin kök rezorpsiyonu gibi farklı faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Bazı süt dişlerinin çekilmesi durumlarında, yerine geçen kesin dişin doğru bir şekilde sürmesi için bir boşluk tutucunun yerleştirilmesi gerekir. Süt veya süt dişlerinin çekilmesi için endikasyonlar temelde kalıcı dişlerle aynıdır. Süt dişlerinin, onarılması imkansız olacak kadar hasar görmesi durumunda. Periapikal veya interradiküler bölgede enfeksiyon meydana gelmişse ve başka yollarla ortadan kaldırılamıyorsa.

Süt dişleri, kalıcı kalıcı dişlerin normal sürmesine engel oluyorsa, kalıcı dişlenme varlığı radyolojik olarak doğrulanacaktır. Geçici dişin, kalıcı dişin normal süresinin ötesinde kalıcılığı, üst çenede kısır pozisyonlara girmesine neden olur; Aynı şekilde geçici dişlerin köklerinin kalıcılığı, maloklüzyon ve diş çürüklerinden sapmalara neden olur.

Süt Dişlerinin Çekilmesine Ne Sebep Olur?

Şiddetli diş çürüğü: Çürük dişler çok hızlı ilerler. Bir süre gözetimsiz bırakılırsa, yoğun ağrı şikâyeti ile göz açıp kapayıncaya kadar dişte büyük bir delik açılır. Kalıcı dişlerin nasıl çıkarılacağı ile ilgili bir problem varsa. Kalıcı dişler genellikle süt dişlerini yukarı doğru iterken ve süt dişlerinin köklerini emerken ortaya çıkar.

Ancak bazen kalıcı dişler bazı nedenlerle süt dişlerinin içinden, dışından veya yanlarından büyüyebilir. Olduğu gibi bırakılsa bile temiz bir şekilde büyüyebilir ancak böyle bir durumda süt dişlerini zamanında çıkarıp normal pozisyonuna getirmek ve dişlerin yanlış hizalanmasını önlemek daha iyidir.

Ayrıca kalıcı dişlerin büyüdüğü konum büyük ölçüde sapmışsa süt dişlerinin kökleri yeterince emilemeyebilir ve kalıcı dişler sıkıca uzasa bile süt dişleri kalabilir. Dişler süt dişleri ve daimi dişler ile ikiye katlanırsa, sadece kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda artıkların tıkanmasını kolaylaştırarak ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olur. Yanında büyüyen kalıcı dişleri de etkiler ve dişlerin kötü hizalanmasına neden olur.

Dişlerin altında iltihap: Süt dişlerinin (diş etlerinin) altındaki alanda iltihap birikirse, dişleri çekmek gerekebilir.

Dişlerde hasar var ise: Diş çekimi, süt dişlerinin çarpma veya aşırı basınç nedeniyle kırılması veya çatlaması veya yanlış hizalanması durumunda da meydana gelebilir. Kırık veya çatlamış süt dişleri gözetimsiz bırakılamaz ve yanlış hizalanırlarsa yüzeyde görünmese bile sinir hasarı riski vardır.

Süt Dişi Çekimi Sonrası

Çocuğunuzun diş çekimi sonrası ağrıdan kurtulmasına yardımcı olmanın en iyi yolu, diş hekiminizin talimatlarına sıkı bir şekilde uymaktır. Diş hekimi, çekimden sonraki ilk 24 saat belirli yiyecekleri yasaklayabilir. Örneğin, birçok diş hekimi size anestezi geçene kadar çocuğunuza sıcak yiyecek vermemenizi ve yalnızca ilk gün yumuşak yiyecekler vermenizi söyler. İşlemden sonraki ilk 4-5 gün çekim alanı normalde temizlenmemelidir.

Sonuç olarak, diş hekiminiz size bunun yerine çocuğunuzun bölgeyi temiz tutmak için ağzını birkaç gün ılık tuzlu suyla çalkalamasına izin vermenizi isteyebilir. Bu talimatlar yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Çocuğunuz ağrı nedeniyle dişlerini fırçalamak istemiyorsa, bunu yapmaya teşvik etmenin birkaç yolu vardır: Çocuğunuzu diş hekiminde bu kadar cesur olduğu için ödüllendirin. Ona büyük dişin sonunda büyümek için ne kadar mutlu olduğunu ve yeni dişe uygun şekilde bakmanın ne kadar önemli olduğunu anlatın. Yavaş yavaş çocuğunuzun diğer dişlerini biraz fırçalamasına izin verin. Ağrı çok şiddetli ise, temizliğe ara verin.

Süt Dişi Çekimi Fiyat

Bir diş çekimi için toplam fiyat, yapılacak ameliyatın türüne ve vakanın karmaşıklığına bağlıdır. Aslında, dâhil olan diş sayısı veya basit bir çekim mi yoksa cerrahi bir çekim mi olduğu gibi çeşitli faktörler fiyatın belirlenmesini etkiler. Birincisi, sınırlı uyuşturma ile minimal infazı bir müdahale gerektirirken, ikincisi, küçük hasta için daha karmaşık çalışmasını ve edisyonunu gerektirir.

Süt Dişi Çekiminde Dumlupınar Diş Kliniği

Kliniğimiz diş hekimliğinin çeşitli alanlarında uzmanlaşmış doktorlardan ve asistanlardan oluşmaktadır. Yıllardır bilimsel güncellemeye uygun olarak birlikte çalışan bir grup diş hekimi. Bu, her türlü teşhis ve terapi ile azami özveri ve profesyonellikle yüzleşmemizi sağlar.

Dumlupınar Çocuk Randevu Al